Beykent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı
Beykent Üniversitesi tüm fakültelerinde Öğretim Dili İngilizce dir. Öğrenciler ilk kayıt olduklarında düzey belirleme sınavı almakla yükümlüdürler. Bu sınavdan barajı aşan öğrenciler Beykent Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (BULET) girmeye hak kazanırlar. Beykent Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı yeterli notu (60 ve üstü) alan öğrenciler fakültelerine kayıt olurlar. İngilizceleri saptanmış olan barajın altında olan öğrenciler bir akademik yıl süresince İngilizce Hazırlık Programında öğrenim görmekle yükümlüdürler.
Beykent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı başlangıç düzeyinden orta-ileri düzeye kadar dört düzeyden oluşur. Haftada 28 saat ders yapılır. Her düzey yaklaşık 9,5 hafta surer. 9,5 haftalık süre içerisinde başarılı olan öğrenciler bir üst düzeye geçerler.
Beykent Üniversitesi İngilizce Hazırlık programında %80 devam zorunluluğu vardır. Derslerin %20,sinden daha fazla devamsızlık yapan öğrenciler aynı kuru tekrar okumak durumunda kalırlar.
Bir üst kura devam edebilmek için, öğrencilerin dönem boyunca alacakları küçük sınavlar, ara sınavı, final sınavı ile hazırladıkları portfolyolardan alacakları notlar ile öğretmen değerlendirme notları toplamının 100 üzerinden 60 ve üstü olması gerekmektedir. Notu 60,ın altında olan öğrenciler aynı kuru tekrar ederler.
Beykent Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı nın yanı sıra uluslararası dil sınavlarından IELTS Genel İngilizce puanı 6,0, TOEFL puanı 500 ve üstü TOEFL Bilgisayarlı 213 ve üstü, TWE puanı 3,5 FCE puanı A-B-C olan öğrenciler de bölümlerine geçmeye hak kazanırlar.
Beykent Üniversitesi İngilizce özel ders
İngilizce Hazırlık Programı
Beykent Üniversitesi’nin, eğitim-öğretimi tamamen ve/veya kısmen Türkçe dışında bir yabancı dilde yapılan bölümlerine ilk defa kayıt olan öğrenciler, lisans eğitimlerine başlamadan önce, öğrenim görecekleri yabancı dilde yeterliliklerini belgelemekle yükümlülerdir. Bu bağlamda öğrenciler ilk kayıt olduklarında seviye belirleme sınavına tabi tutulurlar. Seviye Belirleme Sınavından da yeterli notu alan öğrenciler bölümlerine kayıt olurlar. Yabancı dil seviyeleri tespit edilen ve geçme barajının altında kalan öğrenciler bir akademik yıl süresince İngilizce Hazırlık Programında öğrenim görmek suretiyle dil yeterliliğine hazırlanırlar.
Beykent Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfları yabancı bir dilde öğretim gören öğrencilere, yabancı dilde akademik faaliyet yürütecek düzeyde yazma, okuma, dinleme, anlama, konuşma ve dilbilgisi becerileri kazandırmak, ulusal ve uluslararası yeterlilikleri karşılayan eğitim kalitesini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Hazırlık Birimi, yabancı dil eğitiminde Avrupa Birliği Ortak Çerçeve Programı’na – Common European Framework (CEF) uyumlu A1-Breakthrough, A2-Waystage, B1-Threshold, B2-Vantage, C1- Effective Operational Proficiency ve FCE (First Certificate in English) olmak üzere yedi farklı içerikten oluşan modüler sistem uygulamaktadır.
İngilizce Hazırlık Programı
Beykent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı temel düzeyden ileri düzeye kadar beş modülden oluşmaktadır. Öğrenciler her modülde 7 haftalık bir öğrenim ve değerlendirme sürecine tabi tutulurlar. Yedi haftalık süre zarfında başarılı olan öğrenciler öğrenimlerine bir üst modülden devam ederler. Program, modüler eğitimlerini başarı ile bitirmeleri halinde her seviyeye yerleşmiş olan öğrencilerin akademik yıl sonunda programı tamamlayabilecekleri şekilde düzenlenmiştir. Bu başarının sağlanmasında ders devamlılığı ve öğrenciden istenilen tüm akademik çalışmaların yıl boyunca eksiksiz şekilde yerine getirilmesinin önemi büyüktür.
İngilizce Hazırlık programında derslere devam zorunluluğu vardır. Her bir modül için 24 ders saatinin üzerinde devamsızlık yapan öğrenciler aynı modülü tekrar etmekle yükümlüdürler. Bir üst modüle geçebilmek için, öğrencilerin devam ettikleri modül boyunca alacakları kısa sınavlar, modül sonu final sınavı ve portfolyo dosyalarından elde ettikleri notların ağırlıklı ortalamasının toplam 100 puan üzerinden 60 ve üstü olması gerekmektedir. Ağırlıklı notu 60’ın altında olan öğrenciler bir sonraki modülde de aynı seviyeyi tekrar ederler.
Yabancı Dil Hazırlık Sınıfına kayıt yaptıran ve Üniversitenin, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, Rusça Mütercim ve Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programları ve Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ön lisans programı dışında, eğitim-öğretimi tamamen ve/veya en az yüzde 30 yabancı bir dilde yapılan lisans/ön lisans programına devam edecek öğrenci, akademik yıl başlangıcında, akademik takvimde ilan edilen tarihte yapılan DBS’de, B1+ düzeyinin yeterliliğine karşılık gelen puanı alması ve sonrasında uygulanan Yabancı Dilde Yeterlik Sınavından (BULET) başarılı olması durumunda, zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfından muaf sayılır ve doğrudan kayıt olduğu lisans/ön lisans programına devam eder. İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, Rusça Mütercim ve Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programları ve Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ön lisans programına devam edecek öğrenci ise, akademik yıl başlangıcında, akademik takvimde ilan edilen tarihte yapılan DBS’de, B2 düzeyinin yeterliliğine karşılık gelen puanı alması ve sonrasında uygulanan Yabancı Dilde Yeterlik Sınavından (BULET) başarılı olması durumunda, zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfından muaf sayılır ve doğrudan kayıt olduğu lisans/ön lisans programına devam eder.
Yabancı Dil Hazırlık Sınıfından muaf olmak için ulusal ve/veya uluslararası sınav belgeleri ile de Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuru yapılabilir. İngilizce dilinde ÖSYM dönüşüm tablosunda yer alan ulusal ve/veya uluslararası dil sınavlarından; Üniversitenin, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programları ve Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ön lisans programı dışında, eğitim-öğretimi tamamen ve/veya en az yüzde 30 yabancı bir dilde yapılan lisans/ön lisans programına devam edecek öğrencinin asgari YDS 60 puan karşılığı bir belgeyle başvurması ve/veya en az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğretimini bu kurumlarda tamamlamış olanların, bu durumlarını gösterir belgelerin orijinallerini kayıt süresi içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim etmeleri halinde, Yönetim Kurulu kararı ile zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfından muaf sayılırlar ve doğrudan ÖSYM tarafından veya özel yetenek sınavı sonucu yerleştirilerek öğrencilik hakkı elde ettiği lisans/ön lisans programına devam ederler. Eğitim-öğretimine, Üniversitenin, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık ve İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programları ve Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ön lisans programında devam edecek öğrencinin hakkında muafiyet kararı alınabilmesi için ise İngilizce dilinde, ÖSYM dönüşüm tablosunda yer alan ulusal ve/veya uluslararası dil sınavlarından asgari YDS 75 puan karşılığı bir belgeyle başvurması ve/veya en az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğretimini bu kurumlarda tamamlamış olanların, bu durumlarını gösterir belgelerin orijinallerini kayıt süresi içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim etmesi gerekmektedir.
Ulusal ve/veya uluslararası sınavlarda alınan puanın değerlendirmeye alınabilmesi için sınavı yapan ilgili kurumlar tarafından belirlenen sınav geçerlilik süresi esas alınır. Sınavın geçerlilik süresinin belli olmaması halinde bu süre Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir. İngilizce dışındaki yabancı dillerin Hazırlık Sınıfından muaf olmak için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim edilen ulusal ve/veya uluslararası sınav belgelerinin geçerliliği ve muafiyet uygunluğu Yönetim Kurulunun kararı ile kesinlik kazanır.
Üniversiteye ilk defa kayıt olan öğrencinin, yerleştiği programın öğretim dili ile aynı olan, başka bir yükseköğretim kurumu Hazırlık Sınıfından almış olduğu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı notları ve başarı durumunu gösteren belgesine istinaden Hazırlık Sınıfı muafiyeti, düzey yeterliliğini sağlaması ve Yönetim Kurulunun denklik kararı vermesi koşuluyla kabul edilir. Bu belgenin de değerlendirmeye alınabilmesi için belgenin hak edildiği tarihten itibaren üç yıl geçmemiş olması veya başvuruda bulunan öğrencinin, Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı yeterliğini takiben son bir yıl içinde başka bir üniversitede fakülte veya yüksekokul düzeyinde, YÖK zorunlu dil dersleri dışında, ilgili yabancı dilde asgari üç ders almış ve başarmış olduğunu ayrıca belgelendirmesi gerekir.