Özyeğin Üniversitesi Pte sınavı özel ders
Haluk hoca 0532 343 65 00
Özyeğin Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı beş düzeyden oluşur: Temel, Temel Orta, Orta, İleri Orta ve İleri. İleri seviye koşullarını yerine getiren öğrenciler,Özyeğin Üniversitesi İngilizce Dil Öğretim Okulunun İngilizce proficiency sınavını (Akademik İngilizceye Hazırlık Sınavı – TRACE) (Özyeğin Üniversitesi Proficiency Sınavı )almaya hak kazanırlar. Bu sınavdan başarılı olan öğrencilerin birinci sınıfa başlamalarına izin verilir.
Temel düzeyin sonunda öğrenciler: Basit, bilgilendirici metinleri okuyup anlayabilirler. Genel konular ile ilgili basit konuşmaları anlayabilirler. Temel dilbilgisi yapılarını kullanarak basit metinler yazabilirler. Genel konularda basit dilbilgisi yapılarını kullanarak konuşabilirler ve/veya diyolog kurabilirler. Orta öncesi düzeyin sonunda öğrenciler:
Elektronik posta, mektup, web sayfası, biyografi, makale gibi metin türlerini okuyup anlayabilirler. Diyolog, mülakat, televizyon ve radyo programı gibi farklı bağlamlarda geçen sözlü konuşmaları anlayabilirler. Basit dilbilgisi yapılarını kullanarak farklı konularda metinler yazabilirler. Günlük hayatta karşılaşabilecekleri konular üzerine konuşabilir, diyolog kurabilir, grup içi fikir tartışmalarına katılabilirler. Bu düzeyin sonunda öğrenciler:
Basit özgün metinleri okuyup anlayabilirler. Radyo, televizyon programları, film gibi özgün konuşma metinlerini anlayabilirler. Genel konularla ilgili rahat, anlamlı sözlü metinler üretebilir, akademik konular ile ilgili düşüncelerini, bakış açılarını dile getirebilirler. Günlük hayatta karşılarına çıkabilecek konular üzerine karmaşık dilbigisi yapılarını kullanarak yazabilir, akademik konular ile ilgili görüşlerini yazılı olarak ifade edebilirler. Orta Üstü Düzey – İngilizce 004
Bu düzeyin sonunda öğrenciler:
Karmaşık ve özgün metinlerin anafikirlerini kavrayabilir, metin yazarlarının bakış açılarını tespit edebilirler. Akademik içerikli konuşmaları takip edebilir, akademik konularda konuşmalar yapabilirler. Çeşitli akademik konularda makaleler yazabilirler. Hem günlük hayatta karşılaşabilecekleri konularda hemde akademik konularda konuşabilir, fikir ve bakış açılarını sözlü olarak aktarabilirler. İleri Düzey – İngilizce 005
Bu düzeyin sonunda öğrenciler:
Farklı konulardaki karmaşık ve özgün metinleri okuyup anlayabilir, farklı metin türlerini tespit edebilir, okudukları metinleri birbirleriyle karşılaştırabilirler. Hem somut hem de soyut konularla ilgili konuşmaları anlayabilir, akademik konularda konuşabilir ve sunum yapabilirler. İleri düzeyde bilbilgisi yapılarını kullanarak akademik konularda makaleler yazabilirler. Hem günlük hayatta karşılaşabilecekleri konularda, hemde akademik konularda kendilerini sözlü olarak ifade edebilir, fikir ve bakış açılarını detaylı bir şekilde aktarabilirler.
Özyeğin Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı
İngilizce Yeterlilik Sınavı , 100 çoktan seçmeli sorunun yer aldığı test ve yazma bölümünden oluşur.
1 – 20 arası sorular: Dinlediğini Anlama Bu bölümde öğrenciler iki farklı soru tipi ile karşılaşacaktır. İlkinde konuşmacı bir soru soracak ve öğrenci şıklardan doğru olan cevabı işaretleyecektir. İkinci soru tipinde ise öğrenciler konuşmacının cümlesini en iyi özetleyen seçeneği işaretleyeceklerdir.
TRACE
İngilizce Düzey Belirleme Sınavında başarılı olan veya İleri düzeyi tamamlayan öğrenciler, TRACE ( İngilizce Yeterlilik Sınavı ) sınavına girmeye hak kazanırlar.
TRACE ( İngilizce Yeterlilik Sınavı ) , öğrencilerin fakültelerinde İngilizce olarak görecekleri bölüm derslerini takip edebilecek yeterliğe sahip olup olmadıklarını saptamak için hazırlanmıştır. Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin fakültelerine başlayabilmeleri için TRACE ( İngilizce Yeterlilik Sınavı) sınavından en az 65 almaları gerekmektedir.
Sınav belli bir konu başlığına dayanmaktadır. Sınavın tüm bölümleri de bu konu başlığı ile ilişkilendirilmiştir. Sınavın belli bir konu başlığına dayandırılmasının nedeni öğrencilerin eleştirel düşünebilmelerine ve onlara sunulan bilgiyi işleyebilmelerine olanak sağlamaktır. Eleştirel düşünebilme ve bilgiyi işleyebilme becerileri üniversite öğrencilerinin akademik bağlamda kullanacakları gerçek hayat gereksinimlerini yansıtır. Sınav doğrudan doğruya akademik amaçlı okuma, yazma, ve dinleme becerilerini ölçer. Dilbilgisi ve kelime bilgisi ise doğrudan ölçülmez. Öğrencilerin bu alanlardaki yeterlikleri dili ne ölçüde kavrayabildikleri ve kullanabildikleri değerlendirilerek saptanır.
Sınav Avrupa Dilleri İçin Ortak Başvuru Metnin’de belirtilen dil kullanıcısı düzeyleri (B1, B2, C1) referans alınarak hazırlanmıştır. Sınav B2 düzeyindeki bir öğrencinin dil yeterliğini ve dil becerilerini ölçmektedir. Sınavın içeriğini genel olarak akademik metinler oluşturmaktadır. Bunun nedeni öğrencilerin öğrenim dili %100 İngilizce olan bir üniversitede okuyacak olmalarıdır.
Sınav dört bölümden oluşmaktadır. Ancak birinci bölüm değerlendirilmez.
1. Bölüm: TRACE’e ( İngilizce Yeterlilik Sınavı ) Hazırlık 2. Bölüm: Okuma 3. Bölüm: Dinleme 4. Bölüm: Yazma
1. Bölüm: TRACE’e ( İngilizce Yeterlilik Sınavı ) Hazırlık Bu bölümün amacı öğrencilere sınavın içeriğini oluşturan konu başlığını tanıtmak ve öğrencilerin konu başlığı ile ilgili bilgi ve düşüncelerini gözden geçirmelerine fırsat vermektir. Bu bölümde öğrencilerden sınavın konu başlığı ile ilgili grafik, çizelge, veya resimlere bakarak not tutmaları istenecektir. Böylelikle öğrenciler, sınavın içeriğini oluşturan konu ile ilgili varolan bilgi ve düşüncelerini gözden geçirerek, sınavın sonraki bölümlerine hazırlanacaklardır. Bu bölüm notlandırılmayacaktır.
2. Bölüm: Okuma Sınavın bu bölümü dört alt bölümden oluşmaktadır. Birinci alt bölüm iki adet kısa okuma parçasını içermektedir (her okuma parçası en fazla 250 kelimedir). İkinci alt bölüm orta uzunluktaki bir okuma parçasını içermektedir (500 kelime civarında). Üçüncü alt bölüm yaklaşık bin kelimelik uzun bir okuma parçasından oluşur. Okuma bölümünün son kısmı ise öğrencilerin okudukları tüm okuma parçalarını karşılaştırarak cevaplandırmaları gereken sorulardan oluşmaktadır.
3. Bölüm: Dinleme Sınavın bu bölümü iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım 10-12 dakikalık bir ders metnidir. Öğrencilerin metni dinlerken aynı zamanda not tutmaları gerekmektedir. Bu bölümde öğrenciler, önce metni dinleyecekler, sonra metin ile ilgili soruları göreceklerdir. Daha sonra ise metni dinlerken tuttukları notları kullanarak sınav sorularını cevaplandıracaklardır. İkinci kısım bir veya iki adet söyleşiyi içermektedir. Bu bölümde öğrenciler önce söyleşiler ile ilgili sınav sorularını göreceklerdir. Daha sonra da söyleşileri dinleyecekler ve aynı süre içerisinde söyleşiler ile ilgili sınav sorularını cevaplandıracaklardır. Bu bölümde öğrencilerin not tutmaları gerekmemektedir.
4. Bölüm: Yazma Sınavın son bölümünde öğrencilere sınav içeriğini oluşturan konu başlığı ile ilgili bir soru sorulacaktır. Öğrencilerin 300-350 kelimeden oluşan akademik bir kompozisyon yazarak bu soruyu cevaplandırmaları istenecektir.
Practice Trace Example
Test of Readiness for Academic English (TRACE)
This exam will test your ability to read, listen to, and write academic English. The schedule for the exam is as follows. You can download samples for each section. Please open the files in numerical order.
9:30 | PART 1 INTRODUCTION TO THE TEST (15 MINS) This part of the exam is to help you start thinking about the topic for the exam. Please click to download this part. This part is NOT GRADED. |
---|---|
9:45 | PART 2 (30%) READING (80 MINS) In this part of the exam, you will read texts on a general topic. Please click to download this part. There are 4 sections in this part: Section 1: 2 short texts, Section 2: 1 medium length text Section 3: 1 longer text Section 4: comparing or contrasting 2 or more of the texts from sections 1-3 |
11:30 | PART 3 (30%) LISTENING (50 MINS) There are 2 sections in this part: Please click to download questions and note taking sheet. Pleace click to download the audio files. (114 MB)Section 1: listening to a lecture and note-taking, Section 2: listening to 1 or 2 short conversations and answering questions while listening |
12:30- 14:00 |
LUNCH BREAK |
14:00- 15:30 |
PART 4 (40%) WRITING (80 MINS) In this part of the exam, you will write an academic essay of at least 400-450 words. Please click to download this part. You will have a total of 80 minutes to write it, including: – 10 minutes planning – 60 minutes writing – 10 minutes editing |
Dil Yeterlik Koşulu
Öğrenim Dili İngilizce Olan Programlarda İngilizce Dil Yeterliği
Öğrenim dili İngilizce olan lisans programlarına kayıtlı tüm öğrencilerin, İngilizce dil yeterliliklerini sağlamaları gerekir. Bu programlara yeni kayıt yaptıran öğrencilerin dil yeterliği, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Üniversiteye ilk kayıtlarını yaptırdıkları akademik yılın başında düzenlenen 1. Aşama – İngilizce Düzey Belirleme Sınavı (PLACEMENT) ve 2. Aşama – İngilizce Yeterlik Sınavı (TRACE) ile ölçülür. Sınavlardan başarılı olan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olur ve lisans programında öğrenimlerine başlarlar. Sınavlardan yeterli puanı alamayan öğrencilerimiz ise, sağladıkları başarıya göre İngilizce Hazırlık Programı’na yerleştirilirler. İngilizce Hazırlık Programında bir akademik yıl (iki yarıyıl) öğrenim gördüğü halde başarısız olan öğrenciler, izleyen akademik yıl veya bir sonraki akademik yıl için hazırlık sınıfında kayıtlı bulunduğu lisans programıyla eşdeğer (eşdeğer yoksa bu programa yakın) ve öğrenim dili Türkçe olan burssuz programlara (ikinci öğretim dahil) yerleştirilebilirler. Öğrencilerin başvuru ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülür. Başvuru ve yerleştirme ile ilgili koşullar, her akademik yıl başında, OSYM tarafından hazırlanan “Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarından Başarısızlık Nedeniyle Kaydı Silinen Öğrencilerin Türkçe Öğretim Yapan Yükseköğretim Programlarına Yerleştirilmeleri İşlemleri” kılavuzunda yayımlanır.
Öğrenim Dili Türkçe Olan Programlarda İngilizce Dil Yeterliği
Öğrenim dili Türkçe olan Hukuk ve Mimarlık lisans diploma programlarında İngilizce Hazırlık Programı isteğe bağlıdır. İsteğe bağlı olarak İngilizce Hazırlık Programına devam etmek öğrenciler, taleplerini Üniversiteye ilk kayıtlarını tamamladıktan sonra student.services@ozu.edu.tr adresine e-posta ile iletmelidirler. Bu öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programı’nda mevcut İngilizce seviyelerinin ve kendilerine uygun seviyenin Üniversite tarafından belirlenebilmesi için Üniversite tarafından düzenlenen İngilizce Düzey Belirleme Sınavı (PLACEMENT) ve İngilizce Yeterlik Sınavı’na (TRACE) girmeleri gerekmektedir. Eğitim dili Türkçe olan programlara kayıtlı öğrencilerden aşağıdaki koşullardan birini sağlayanlar veya İngilizce yeterlik düzeyi B1 veya B2 olarak belirlenenler, zorunlu lisans dersleri olan ENG 103/104 derslerinden muaf tutulabilir ve eğitim dili İngilizce olan seçmeli derslere kayıt olabilirler.
İngilizce Hazırlık Programından Muafiyet
- Aşağıda belirtilen ulusal veya uluslararası sınav sonuçlarından birine sahip olmak:
TOEFL PBT | En az 550 toplam puan, yazılı bölümden en az 4 puan | 2 yıl |
TOEFL IBT | En az 80 toplam puan ve her bölümden en az 20 puan | 2 yıl |
CPE | En az C | 3 yıl |
CAE | En az C | 3 yıl |
FCE | En az B | 3 yıl |
Pearson PTE Academic | En az 62 puan ve her bölümden en az 59 puan | 2 yıl |
YDS/e-YDS | En az 86 | 5 yıl |
ÖSYM tarafından yayınlanan Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerliklerini Belirleme Yönergesi 6. madde 3. fıkra d bendi uyarınca uluslararası bir yabancı dil sınavına eşdeğerlik verilmesinde ve sürdürülmesinde sınavın Türkiye’de yapılıyor olması halinde devlet üniversitelerine ait binalarda yapılması şartı bulunmaktadır.
Sınav sonuçlarının değerlendirmeye alınabilmesi için sınavın yapıldığı tarihten itibaren geçerlik süresini doldurmamış olması, sınav sonuç belgelerinin asıllarının sunulması şarttır. Yabancı Diller Yüksekokulu, sınav sonuçları hakkında araştırma yapma ve şüpheli bulduğu sınav sonuçlarını kabul etmeme hakkına sahiptir. Geçerli sınav sonucuna sahip olan öğrencilerin, İngilizce Hazırlık Programı Muafiyeti Başvuru Formunu doldurup, formla birlikte sınav sonuç belgesini ön değerlendirme amacıyla student.services@ozu.edu.tr e-posta adresine ozu.edu.tr uzantılı e-postalarını kullanarak iletmeleri gerekir. Başvurular, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından incelenip karara bağlanacaktır. Yabancı Diller Yüksekokulu, sınav sonuçları hakkında araştırma yapma ve şüpheli bulduğu sınav sonuçlarını kabul etmeme hakkına sahiptir
- En az son üç yıl içerisinde eğitim dili İngilizce olan bir ülkede eğitim dili İngilizce olan bir ortaöğretim kurumuna devam etmiş olmak ve bu kurumdan en fazla son iki yıl içerisinde mezun olmuş olmak. (Öğrenciler gerek görüldüğü durumlarda dil yeterlik seviyesi için ÖzÜ İngilizce Yeterlik sınavına tabi tutulurlar.) Bu koşulu sağlayan öğrencilerin durumlarını açıklayan bir dilekçe ile birlikte mezun oldukları ortaöğretim kurumunun diploması, transkriptlerini ve pasaportlarında yer alan en az son üç yıla ait ülkeye giriş-çıkış damgalarının bulunduğu sayfanın kopyasını student.services@ozu.edu.tr e-posta adresine ozu.edu.tr uzantılı e-postalarını kullanarak iletmeleri gerekir. Başvurular, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından incelenip karara bağlanacaktır.
- En az son üç yıl içerisinde Gambiya, Gana, Nijerya, Pakistan ve Zambiya’da eğitim dili İngilizce olan ve İngilizcenin resmi dil olduğu bir ortaöğretim kurumuna devam etmiş olmak ve bu kurumdan en fazla son iki yıl içinde mezun olmuş olmak.
- Sınavın yapıldığı tarih itibariyle en fazla iki yıl önce Özyeğin Üniversitesi TRACE sınavında yeterli puan almış olmak. Bu koşulu sağlayan öğrencilerin herhangi bir başvuru yapmalarına gerek olmayacaktır.