Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Muafiyet Sınavı
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Muafiyet Sınavı özel ders
Haluk hoca 0532 343 65 00
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı
İngilizceMuafiyet Sınavı
İçerik
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı (BÜYES) 3 bölümden oluşur: Duyduğunu Anlama, Okuduğunu Anlama ve Yazılı İfade.
Duyduğunu Anlama bölümü, Seçici Dinleme ve Ayrıntılı Dinleme olarak ikiye ayrılır. Dinleme metinleri bir Öğretim Görevlisi tarafından bir kez okunur. Seçici Dinleme bölümünde öğrenciler konuşma başlamadan önce soruları 3 dakika süreyle incelerler ve sorulara konuşma esnasında cevap verirler. Konuşma sona erdiğinde öğrencilere cevaplarını kontrol etmeleri için 3 dakika daha süre tanınır. Ayrıntılı Dinleme bölümünde öğrenciler soruları daha önceden görmezler. Konuşmacıyı dinlerken boş bir sayfaya not alırlar. Öğrencilere konuşmadaki ana fikirleri not almaları tavsiye edilir. Konuşmayı takiben notlarını kullanarak soruları cevaplamaları için 15 dakika süre tanınır.
Okuduğunu Anlama bölümü ikiye ayrılır. İlk bölüm Arayarak Okuma’dır. Bu bölümde öğrenciler önce soruları okur, sonra metindeki ilgili paragrafı bulur ve soruyu cevaplayabilmek için o paragrafı dikkatlice okurlar. Arayarak Okuma bölümü 8-10 sorudan oluşur. Bu bölüm toplam 30-35 dakika sürer. Sorular metindeki bilgi sırasına göredir ve sorulara kısa cevap vermek gerekir. Kısa cevap soru neyi soruyorsa sadece onu yazmak, ekstra hiçbir bilgi eklememek demektir. İkinci bölüm olan Ayrıntılı Okuma bölümünde öğrencilerin metni daha ayrıntılı ve bütünlük içinde okuyup sorulara cevap vermeleri beklenir. Ayrıntılı Okuma bölümü 9-11 sorudan oluşur. Bu bölümün süresi 40-50 dakikadır. Bu bölüm Arayarak Okuma bölümünden daha farklı soru tipleri içerir. Bu sorular metindeki anafikirleri ve önemli detayları anlama yorumlama, metinde tartışılan anafikirler arasında ilişki kurma, ve bu anafikirleri başka metinlerle ilişkilendirebilme becerilerini ölçer. Soru tipleri kısa cevap, çoktan seçmeli ve eşleştirme şeklinde olabilir.
Yazılı İfade bölümünde öğrencilerin iki farklı konu üzerine iki kompozisyon (her biri yaklaşık 250 kelime) yazmaları gerekir. Kompozisyonlarda öğrencilerin verilen yardımcı fikirleri isterlerse kullanarak belli bir konu üzerine yazmaları beklenir. Her bir kompozisyon için ayrılan süre 40 dakika olup öğrenciler diledikleri konudan başlayabilirler. Değerlendirme aşamasında yetkin bir akademik İngilizce ve düşüncelerin uyumlu bir biçimde ifadesi esas alınır.
Boğaziçi öğrencilerinin üniversitede başarılı olabilmeleri için gereken İngilizce düzeyi ve dil becerileri, 2006 yılı içinde Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından üniversitemizin tüm sınıflarının arasından seçilen öğrenci ve öğretim üyelerine verilen detaylı bir ihtiyaç analizi anketi sonuçlarına göre saptanmıştır.
Öğrencilerin, bu anketin sonuçlarına göre saptanan düzeye gelebilmeleri için gereken eğitim ve beceri geliştirme yöntemleri, Malzeme Hazırlık Birimi tarafından hazırlanan kapsamlı ve hedefe yönelik programlar içersinde belirlenmektedir.
Edinilmesi gereken ve öğrencinin başarısında belirleyici olan üç dil becerisi şunlardır:
a. Duyduğunu anlama becerisi:
Üniversite öğrencisinden beklenen beceri
1. Dersi dinlerken not tutmak;
2. Daha sonra, tuttuğu notlardaki bilgiyi kullanarak sınava çalışmaktır.
b. Okuduğunu anlama becerisi:
1. Okuma parçasını hızla gözden geçirip aradığı bilgiyi bulmak;
2. Okuma parçasını ayrıntılı okuyarak, yazıdaki fikir ilişkileri vb anlamak.
c. Yazma becerisi:
Üniversitedeki sınavların yazılı olduğu düşünülürse, öğrencilerin İngilizceyi Yazılı olarak da doğru kullanabilmelerinin gereği ortaya çıkmaktadır.
Geçme Notu
Sınavı geçmek için öğrencinin toplam 60 (“C”‘ye eşdeğer) ya da üzeri bir not alması gerekir. Sınav sonuçları harflerle ifade edilir. A, B ve C geçer notlardır. F1, F2, F3 ve F4 başarısız notlardır. Notların rakamsal değeri F1’den F4’e doğru düşmektedir.
Sınav Değerlendirme İşlemli
BÜYES değerlendirmeleri tüm öğretim elemanları tarafından okulda yapılır. Duyduğunu Anlama ve Okuduğunu Anlama bölümleri aynı yöntemle değerlendirilir: Sınav kağıdını ilk değerlendiren öğretim elemanı notları bir not çizelgesine yazar. İkinci değerlendirmeci ayrı bir not çizelgesi doldurur. Üçüncü değerlendirmeci her iki sınav not çizelgesini karşılaştırarak notu kesinleştirir. Yazma bölümünde her öğrencinin birinci kompozisyonu iki ayrı öğretim elemanı tarafından okunur ve notları ayrı not çizelgelerine yazılır. İkinci kompozisyon da aynı şekilde, yani ayrı iki öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. İki okuyucunun verdikleri notlar arasında çok büyük farklılık varsa bu durum anında saptanıp düzeltilir. Diğer bir deyişle bir öğrencinin sınav kağıdı:
Seçici Dinleme bölümü 3 öğretim elemanı
Ayrıntılı Dinleme bölümü 3 öğretim elemanı
Arayarak Okuma bölümü 3 öğretim elemanı
Ayrıntılı Okuma bölümü 3 öğretim elemanı
Yazılı İfade bölümü 4 öğretim elemanı
olmak üzere toplam 16 öğretim elemanı tarafından değerlendirilmiş olur.
Şunu önemle belirtmek gerekir ki, tarafsız bir değerlendirme sağlamak için sınav kağıtlarının üzerine sadece öğrencinin numarası ile isim ve soyadının baş harfleri yazılmaktadır. Aynı amaçla, sınav okuma işlemi sırasında hiçbir öğretim elemanı diğerinin not çizelgesini göremez.
BÜYES notlama sisteminde, aynı soru içindeki bölümlerin birbirleriyle ilişkili olduğu durumlar dışında kısmi not verilir.
Sınavın Yeniden Değerlendirilmesi
Tüm notlar hesaplandıktan sonra, geçemeyip sınırda kalan öğrencilerin kağıtları tekrar okunur ve not çizelgesindeki notları kontrol edilerek kesin sonuç yazılır. Böylece, söz konusu durumdaki öğrencilerin sınav kağıtları
Seçici Dinleme bölümü 1 öğretim elemanı
Ayrıntılı Dinleme bölümü 1 öğretim elemanı
Arayarak Okuma bölümü 1 öğretim elemanı
Ayrıntılı Okuma bölümü 1 öğretim elemanı
Yazılı İfade bölümü 2 öğretim elemanı
olmak üzere toplam 6 öğretim elemanı tarafından tekrar değerlendirilir.
Sınav Yerleri
Düzey Belirleme Sınavı
YGS sonucu Boğaziçi Üniversitesini kazanıp Hazırlık okuyacak olan lisans öğrencilerine ve Lisansüstü öğrencilerine verilir. Öğrenciler puanlarına göre 4 bölümden birine; başlangıç, orta-öncesi, orta veya ileri düzeye yerleştirilir. Yüksek lisans öğrencileri başlangıç düzeyinde okuyamaz.
Kimlere verilir
LYS ve diğer bazı ÖSYM sınavları ile Boğaziçi Üniversitesi’nde okumaya hak kazanan lisans ve Lisansüstü programlarının hazırlık kontenjanlarına kabul edilen lisansüstü öğrencilerine verilir.
Hangi aylarda?
Mayıs (lisansüstü) ve Eylül (lisans)
İçerik
Dilbilgisi: Verili cümleler içindeki boşluklar doldurulur.
Okuduğunu anlama: Verili bir metin hakkındaki sorulara cevap verilir.
Yazma: Bir paragraf boyutunda bir metin yazılır.
İngilizce Yeterlik Sınavı (BÜYES)
YADYOK İngilizce Yeterlik Sınavı (BUYES) Eylül, Ocak, Haziran ve Ağustos aylarında verilir. B.Ü. öğrencilerinin bölümlerinden ders almaya başlayabilmeleri için yeterli düzeyde İngilizce bilip bilmediklerini ölçmek amacı ile verilen bu sınav, Dinleme, Okuma, ve Yazılı İfade bölümlerinden oluşur. Sınav yaklaşık 3.5 saat sürer. Yazılı İfade bölümünden önce 30 dakikalık bir ara vardır. Bu ara süresince sınav binasından çıkılamaz. Sınav binası ve salonunda iki ayrı kimlik kontrolü vardır. Saat 10:00’da başlayan sınav için bina kapısındaki kontrolün uzun sürmesi nedeniyle öğrenciler 09:00’dan itibaren içeriye alınır.
Sınava girebilmek için iki adet resmi ve güncel bir fotoğraflı kimlik gösterilmesi zorunludur.
Kimlik kartındaki fotoğraf eski ise kontrolü yapan hoca başka bir kartın gösterilmesini isteyebilir. İETT veya benzeri pasolar kimlik yerine geçmez. Sınavda sadece mavi ya da siyah renk tükenmez kalem kullanılır.
BÜYES sınavı ile aynı gün TWE (Test of Written Examination) sınavı yapılmaktadır. Daha önceden TOEFL sınavına giren, o sınavın genel toplamında istenilen notu alan ancak yazma bölümünden kalan öğrencilerimiz BÜYES sınavından önce YADYOK Öğrenci İşleri Ofisi’ne başvurarak Boğaziçi Universitesi YADYOK TWE sınavına girmek istediklerini belirtmeleri gerekir. TWE sınavında başarılı oldukları takdirde TOEFL sınav sonucunun orijinal sonuç belgesi ile YADYOK Öğrenci İşleri Ofisi’ne gelerek onay belgesi alabilirler ve bu şekilde İngilizce yeterliklerini almış olurlar. Dönem içinde herhangi bir zaman TOEFL belgesi onaylatılabilir. 1. dönem içinde TOEFL ile yeterliklerini belgelemiş olan öğrencilerin 2. dönem bölüm derslerine başlamaları gerekir.
Hazırlık öğrencileri 1. yılın sonunda Proficiency sınavında ancak Haziran ayından sonra geçtikleri bölümden tekrar sınava girmeme hakkı kazanırlar. 2012 girişli öğrenciler için bu hak 2013 Haziran sınavı ile başlar. 2012 Eylül ve 2013 Ocak sınavları bu değerlendirmeye dahil değildir. Örneğin 2012 Eylül sınavında Listening ve Reading bölümünden geçmiş ancak Writing bölümünden kalmış olan bir öğrenci 2013 Ocak ve Haziran sınavlarında bütün bölümleri alarak hepsinden bir sınavda geçmek zorundadır. Ağustos ayı ve sonraki sınavlarda Haziran sınavında geçemediği bölüm/bölümlerden sınava girer. Başarılı oldukları bölümler ve sınav sonucu iki yıl geçerlidir. İki yılın sonunda o bölümlerden tekrar sınava girmek zorundadır.
Notlandırma
Sınavda en düşük geçme notu ‘ C ‘ dir. ‘ C ‘ notu 60’a denktir. Ancak üniversitemizde harf sistemi kullanıldığı için notların sayısal karşılıkları ilan edilmez. Not yelpazesi A, B, C, S, F1, F2, F3 ve F4’tür. A, B, C öğrencinin sınavda başarılı olduğunu, ‘ NP ‘ öğrencinin sınava girmediğini gösterir. Sınavdan kalan öğrencilerin bulunduğu listedeki ‘S’ harfi İngilizce’de başarılı anlamına gelen ‘Satisfactory’ kelimesinin, ‘F’ harfi de İngilizce’de kalmak anlamına gelen “Fail” kelimesinin ilk harfidir. F1, öğrencinin o bölümden kaldığını gösterir. Öğrencinin kaldığını gösteren F notları F1’den F4’e doğru düşmektedir. F1 daha yüksek bir kalma notu iken notlar F1’den F4’e doğru düşmektedir. Yeterlik sınavının geçerlilik süresi iki yıl olduğu için iki yıl içinde sınavın tamamında başarılı olamamışlarsa o bölümlerden tekrar sınava girmeleri gerekir. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra iki gün içinde öğrenciler sınav sonuçlarına itiraz edebilirler. Ancak itiraz hakkının konmasının nedeni sınav sonucunda teknik bir hata olduğunu düşünen bir öğrencinin bu durumunun düzeltilmesini sağlamaktır. İtiraz değerlendirmeleri sırasında kağıtlar farklı kriterlere göre değerlendirilmez. Bu yüzden gerçekten sınav sonucunda bir hata olduğunu düşünen kişilerin itiraz etmesi beklenmektedir.
2013 yılı BÜYES tarihleri
23 Ocak 2013
5 Haziran 2013
13 Ağustos 2013
Eylül 2013 (Günü henüz akademik takvimde belli değil)
Yeterlik Sınavına Eşdeğer Olan Sınavlar
Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nca onaylanmış sınavlar sadece TOEFL ve IELTS’dir. TOEFL ve IELTS sınav sonuçları Yabancı Diller Yüksekokulu’nca onaylanmadıkça geçerli sayılmaz. Ancak son iki yıl içinde alınmış sınavlar onaylanmaktadır. Kurumsal TOEFL sınav sonuçları kabul edilmemektedir. Öğrenciler sınav sonuçları ilan edildiğinde YADYOK Öğrenci İşleri Ofisi’ne gelerek onay belgesi alırlar. TOEFL sınavının genel bölümünden yeterli notu alan ancak yazma bölümünde başarılı olamayan öğrenciler Yeterlik Sınavı ile aynı gün yapılan TWE sınavına girerek yazma bölümü için TOEFL skoru ile birlikte onay alabilirler.
25 Eylül 2012 itibariyle başarı kriterleri: (Bu değerlendirmelerde değişklik yapılabilir. Yapılması durumunda öğrencilere ilan edilir ve o tarihten sonra o değerler geçerli kabul edilir.)
TOEFL (Paper-based) 550, TWE 4.5
TOEFL (Paper-based) 550, B.U. TWE Pass
Internet üzerinden TOEFL 79, TWE 24 Internet üzerinden TOEFL 79, B.U. TWE Pass
Yarıyıl İzinli Sayılma
Hazırlık sınıfına kayıtlı olan öğrenciler, 2012-2013 akademik yılı için en geç 7 Aralık 2012 Cuma, Bahar dönemi için 6 Mayıs 2013 Pazartesi tarihine kadar yarıyıl izni almak için YADYOK Yönetim Kurulu’na gerekçeli bir dilekçeyle başvurabilirler. İznin kabulü, süresi ve öğretim süresine sayılıp sayılmayacağı Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Bu öğrencilerimiz Ağustos ve/veya Eylül Yeterlik sınavlarına girebilirler. Kayıt dondurdukları ilk akademik yıl içindeki Ocak ve Haziran sınavlarına girme hakları yoktur.
Beginner, Intermediate, Pre-Intermediate and Advanced make-up Exam
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı
English Proficiency Test (BUEPT) Samples
İngilizce Yeterlilik Sınavı (BUEPT) Örnekleri
Prof sample 1
Listening
Selective Listening
Careful Listening
Reading
Search Reading
Careful Reading
Writing
Test of Writing
Prof sample 2
Listening
Selective Listening
Careful Listening
Reading
Search Reading
Careful Reading
Writing
Test of Writing
Visit BUOWL to read essays that meet the writing criteria.
Örnek kompozisyonları okumak için BUOWL web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.