İngilizce Hazırlık Atlama ,
Türkiye’de eğitim veren bir çok devlet ve özel üniversite bir yıllık İngilizce Hazırlık programını uygulamaktadır .
İngilizce Hazırlık programının uygulanmasının nedeni öğrencilerin bölümlerinde derslerin İngilizce anlatılacak olması ve öğrencilerin İngilizce konuşup yazabilecek seviyede İngilizceye hakim olmalarını ve İngilizceyi mesleklerinde uygulayabilecek seviyeye gelmelidir.
İngilizce Hazırlık sınıfı mecburi olan üniversiteler kayıtları bittikten sonra , duyurdukları tarihlerde İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı yapmaktadırlar. İngilizce Hazırlık Sınavı yeterli puanı alan öğrenciler Hazırlık sınıfından muaf olup doğrudan kazandıkları bölümde eğitimlerine başlamaktadırlar.
İngilizce Hazırlık Atlama Sınavında başarılı olamayan öğrenciler ise yapılacak placement test ile seviyelerine göre sınıflara yerleştirilir ve bir yıl süren bir eğitim alırlar.
Öğrenciler 1 eğitim yılı bölümlerinde okuduktan sonra, dönem sonun da ‘’ Proficiency ‘’ adı verilen bir sınava tabi tutulur ve geçer not almaları durumunda üst sınıfa , bölümlerine geçmeye hak kazanırlar.
İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı İçeriği
İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı üst seviye de akademik İngilizce bilgisi gerektirir.
Her üniversitenin İngilizce Hazırlık Sınav Atlama Sınavı formatı ayrıdır fakat test edilen beceriler ve yapılar benzerdir.
İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı bölümleri genel olarak şunlardır;
*Use of English ( Dilbilgisi)
*Reading ( Okuma)
*Writing ( Yazma )
*Listening( Dinleme)
Bazı üniversiteler İngilizce Hazırlık Atlama sınavı içerisinde dinleme kısmı da vardır.
Use of English;
İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı temel yapısını oluşturan İngilizce gramer soruları çoktan seçmeli, şekillerde öğrencilerin karşısına çıkmaktadır.Bu bölümde öğrencilerin basit , birleşik ve karmaşık cümle yapılarını anlama ve analiz etme becerileri test edilmektedir.
Vocabulary ;
İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı kelime bilgisi okuma ve anlamaya doğrudan yardımcı olur.
Reading ;
İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı en önemli bölümü , okuma bölümü dür , yüksek puan almak isteyen öğrenciler için kritik bir bölümdür.
Listening ;
Bu bölümde , uzun konuşma parçalarını takip edebilme , not alma becerileri gerçek bilgileri fikirlerden ayırt edebilme , detayları yakalayabilme becerileri test edilir.
Writing ;
Writing de öğrencinin bir metin yazarken İngilizceyi ne kadar doğru ve etkili kullandığı tespit edilir.Bir makale yazarken uyulması gereken kuralları bilip bilmediğinin yanı sıra kullandığı kelimeler ve dil bilgisi de değerlendirilir.