Fenerbahçe Üniversitesi İngilizce hazırlık
Fenerbahçe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü
Fenerbahçe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü, İngilizce Hazırlık Programı, İsteğe Bağlı Hazırlık Proramı ve ön lisans ve lisans düzeylerinde İngilizce dersleri olmak üzere üç programdan oluşmaktadır. Üniversite’mizde öğrenim gören öğrencilerin dil gelişimine katkıda bulunan bu programların her biri, onların ihtiyaçlarını karşılamak üzere, alanında uzman bir kadro ile tasarlanmıştır.
Fenerbahçe Üniversitesi, İngilizce programların ve İngilizce dil eğitiminin güçlü olduğu bir üniversitedir.
21. yüzyılın küresel dünyasında, İngilizce okuyup anlayabilen, derslerini dinleyip not tutabilen, sınıf içi ve sınıf dışı tartışmalarda fikir beyan edebilen, sınavlarda sorulan sorulara yanıt verebilen, kısaca dil becerisi açısından yetkin öğrenciler yetiştirmek, bizler için çok önemlidir.
Fenerbahçe Üniversitesi olarak alanında deneyimli ve yetkin akademik kadromuzla buradayız.
İngilizce Hazırlık Programı’ndaki öğrencilerimiz dünya çapında kabul gören Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi ile uyumlu bir eğitim programında eğitim görürler. Ayrıca, Fenerbahçe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü olarak, İngilizce dil becerilerini ilerletmeleri için öğrencilerimize, İngilizce Yeterlik Sınavı’nı geçmiş olsalar da, önlisans ve lisans programlarında akademik İngilizce ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış özel amaçlı İngilizce dersleri ve farklı yabancı dillerde dil eğitimi tasarlamaktayız.
1 – İngilizce Hazırlık Programı
Modüler sistem nedir?
İngilizce Hazırlık Programı’nın öğretim programı modüler sisteme dayalıdır.
İngilizce Hazırlık Programı’nda bir akademik yıl, her biri 8 hafta süren 4 modülden oluşmaktadır. İngilizce Düzey Belirleme Sınavı’nın (FBU-Placement) sonuçlarına göre öğrencilerimiz güz yarıyılının başında kendilerine uygun olan düzeylere; “Başlangıç” (A1), “Alt-Orta” (A2), “Orta” (B1) ve “Üst” (B2) yerleştirilirler. Başlangıç (A1) ve Alt-Orta (A2) düzeylerde genel İngilizce öğretilirken, Orta (B1) ve Üst (B2) düzeylerde akademik İngilizce öğretilir. Bir dilin yetkin kullanıcısı olabilmede gerekli; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri, tüm düzeylerde bütünleşik bir anlayışla öğretilmektedir.
Modüler sistem, öğretim sisteminde değişime hızla uyum sağlayabilen esnek bir yapıdır.
Her modül, dinamik çalışma programına göre uygulanan öğretim süreçlerinden oluşmaktadır. Sistem, her öğrencinin kendi öğrenme hızında ilerlemesini ve kendi gelişiminin farkında olmasını sağlar, öğrencilerin gelişimlerinin yakından takip edilmesine imkan verir.
Düzeyler
Başlangıç düzeyi (A1)
Öğrencilerin İngilizce bilgisi yok ya da çok yetersiz/çok az ise bu düzeyde öğrenime başlarlar. Bu düzeyden öğrenime başlayan öğrencilerin, İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirmeleri için sırasıyla A2, B1 ve B2 modüllerini de başarıyla geçmeleri gerekir. Akademik yılın başında bu düzeye yerleştirilen öğrenciler, bahar dönemi sonunda İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirerek İngilizce Yeterlik Sınavı’na (FBU-Proficiency) girerler.
Alt-Orta düzey (A2)
Öğrencilerin İngilizce bilgisi başlangıç seviyesinin biraz üstünde ise bu düzeyde öğrenime başlarlar. Bu düzeyden öğrenime başlayan öğrencilerin, İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirmeleri için sırasıyla, B1 ve B2 modüllerini de başarıyla geçmeleri gerekir. Akademik yılın başında bu düzeye yerleştirilen öğrenciler, bahar dönemi sonunda İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirerek İngilizce Yeterlik Sınavı’na (FBU-Proficiency) girerler.
Orta düzey (B1)
Öğrencilerin İngilizce bilgisi orta seviyede ise bu düzeyde öğrenime başlarlar. Bu düzeyden öğrenime başlayan öğrencilerin, İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirmeleri için B2 modülünü de başarıyla geçmeleri gerekir. İsteyen öğrenciler, başarılı oldukları takdirde, İngilizce Yeterlik Sınavı’nı geçip, hazırlık programını bitirebilirler ya da C1 ve C2 düzeyinde İngilizce öğrenimlerine devam ederler.
Üst düzey (B2)
Öğrecilerin İngilizce bilgisi orta seviyenin üstünde ise, bu düzeyde öğrenime başlarlar. Bu düzeyden öğrenime başlayan öğrenciler, bu düzeyi başarı ile tamamlayıp İngilizce Yeterlik Sınavı’na girerler. İngilizce Yeterlik Sınavı’ndaki başarı durumuna göre güz yarıyılının sonunda İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirebilirler ya da istedikleri takdirde, C1 ve C2 düzeyinde İngilizce eğitimlerine devam edebilirler.
Yeterlilik Sınavı
Fenerbahçe Üniversitesi PTE sınavı
Hazırlık Muafiyet Şartları
İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olma koşulları
İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olabilmek için İngilizce Yeterlik Sınavı (FBU-Proficiency) yapılır. Bu sınav; ilgili öğretim yılının başında, güz ve bahar yarıyıllarının sonunda ve yaz okulu sonunda olmak üzere yılda 4 (dört) defa düzenlenir ve sınav tarihleri ilgili akademik takvimde önceden ilan edilir.
Bu sınavda; 100 üzerinden 60 puan ve üzerinde puan alan öğrenciler İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf sayılırlar ve kayıt yaptırdıkları programın birinci sınıfına veya kayıt durumuna göre Üniversite Senatosu’nun kabul ettiği sınıflara devam ederler. (Lütfen detaylı bilgi için İngilizce Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim Yönergesini okuyunuz.)
Ulusal ya da uluslararası sınav sonuçları ile İngilizce yeterliğini kanıtlayan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf tutulurlar
*Geçerlilik süresi olarak, sınav sonuç belgesinde belirtilen sınav tarihi ile üniversitemiz Güz dönemi başlangıç tarihi arasındaki süre dikkate alınır.
Ulusal ve Uluslararası Yabancı Dil Sınavlarına İlişkin Eşdeğerlik Tablosu
Sınav Adı |
Geçerlik Süreleri |
Kabul Edilen En Az Puan |
PTE Akademik |
2 yıl |
55 |
TOEFL PBT |
2 yıl |
550 |
TOEFL IBT |
2 yıl |
72 |
CAE (Cambridge Advanced English) |
3 yıl |
C |
FCE (First Certificate in English) |
3 yıl |
C |
CPE (Cambridge English C2 Proficiency) |
3 yıl |
C |
KPDS / ÜDS / YDS / e-YDS / YÖKDİL |
5 yıl |
60 |
FBU-Proficiency |
2 yıl |
60 |
*Tabloda yer alan sınavlardan Senato tarafından kabul edilen en az puanı alan ön lisans ve lisans programı öğrencileri İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olurlar.
- Sınav sonuçlarının değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili sınavın yapıldığı tarihten itibaren geçerlik süresini doldurmamış olması şarttır.
- Sınav sonuç belgelerinin asıllarının sunulması şarttır.
- Yabancı Diller Bölümü, sınav belgeleri hakkında araştırma yapma ve şüpheli bulduğu sınav sonuçlarını kabul etmeme hakkına sahiptir.
- ÖSYM Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerliklerini Belirleme Yönergesi 6. madde 3. fıkra d bendi uyarınca uluslararası bir yabancı dil sınavına eşdeğerlik verilmesinde ve sürdürülmesinde sınavın Türkiye’de yapılıyor olması halinde devlet üniversitelerine ait binalarda yapılması şartı bulunmaktadır.
- Fenerbahçe Üniversitesi tarafından yapılan İngilizce Yeterlik Sınavı (FBU-Proficiency) puan yuvarlaması; virgülden sonraki kısım 5’den küçük ise alttaki tam sayıya, 5 ve yukarısında ise bir üst tam sayıya tamamlanır.
- Örnek: 59.50=60
- 68.40=68