Proficiency Sınavı
Proficiency Sınavı programının amacı, üniversiteyi kazanan öğrencilerin, kazandıkları üniversite tarafından düzenlenen öğrencinin bölüm derslerini takip etmeye yetecek seviyede İngilizce bilgileri olup olmadığını ölçebilmek , hazırlık sınıfını okumadan doğrudan bölümlerine başlamalarını sağlamak, ya da hazırlık sınıfı eğitimi alan öğrencilerin sene sonunda sınavda başarılı olarak bölümlerine başlayabilmeleri amacıyla vermek zorunda oldukları sınav için hazırlık yapmaktır.
Proficiency sınavı , üniversitelerin kendi iç bünyelerinde hazırlanmaktadır bu yüzden sınav üniversiteden üniversiteye göre değişir. Proficiency sınavı dil bilgisi, sözcük bilgisi, okuma, dinleme ve yazma alanlarında çeşitli soru tiplerini içerir. Proficiency sınavı tarihleri, üniversitelerin kayıt tarihlerinden kısa bir süre sonra açıklanır. Proficiency sınavı sonucu başarısız olan öğrenci placement teste alınarak , hangi kurdan hazırlık sınıfına başlayacağı belirlenir, başarılı olduğunuz takdirde, hazırlık sınıfı okumadan bölümünüze başlayabilirsiniz. Proficiency sınavı içeriği her üniversitede farklıdır, fakat genellikle grammar, vocabulary, reading , listening ve writing yeteneklerini içeren sorular çıkmaktadır. Bu tip sorular için özel çalışma gerektmektedir .
Proficiency Sınavı içeriği ve uygulaması şu şekildedir ;
Reading bölümü, öğrencilerin İngilizce okuma ve kelime bilgilerinin sınandığı çeşitli uzunlukta okuma parçalarından oluşur. Reading bölümü çalışmaları içerisinde , skimming, scanning teknikleri , ana fikiri bulma , sorulardan cevaplara gitme çalışmaları yapılır.
Listening bölümü, öğrencilerin dili anlama becerilerini ölçer, dinleyerek edindiğiniz bilgiler ile soruların cevaplandığı bir bölümdür. Her okul tarafından uygulanmaz.
Grammar Bölümü, çoktan seçmeli şıklar ile soruları cevaplama, cümleler içerisinde dil bilgisi kuralları içerisinde anlam bütünlüğüne önem vererek doğru şıklar bulunur.
Writing Bölümü, akademik yazma becerilerinin belirli kurallar içerisinde uygulanmasıdır.