Kültür Üniversitesi İngilizce Muafiyet Sınavı
Kültür Üniversitesi İngilizce Muafiyet Sınavı özel ders Haluk hoca 0532 343 65 00
Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı öngören bölüm ve programlara kabul edilen öğrencilerin yabancı dil bilgi ve becerilerinin yeterli olup olmadığı, Kültür Üniversitesi tarafından yapılan İngilizce Yeterlilik Sınavıile belirlenir. Başarılı olma ölçütleri, Danışma Kurulu’nun önerisi üzerine Senato tarafından saptanır. İngilizce Yeterlilik Sınavı yeterli bulunanlar, kayıt oldukları fakülte veya meslek yüksekokulunun birinci yarıyılına başlarlar.
Kültür Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı ’na katılmamış veya katılıp da bu sınavda yeterli bulunmamış olan öğrenciler, Hazırlık Sınıfı’ na kayıt olurlar. Uluslararası İngilizce Yeterlik sınavı, Senato tarafından kabul edilen en az dereceleri, son iki yıl içinde aldıklarını kanıtlayan veya geldikleri yükseköğretim kurumlarından yeterlik aldıkları Merkez tarafından saptanan öğrenciler,Hazırlık Sınıfı’ndan muaf tutulurlar.
Hazırlık Sınıfı’na alınan öğrenciler; zamanı, şekli, içeriği ve esasları Kültür Üniversitesi tarafından belirlenecek bir Düzey Belirleme Yöntemi ile, İngilizce seviyelerine uygun programlara yerleştirilirler.
Program ve bölümlerinde zorunlu Hazırlık Sınıfı öngörülmemiş olan ancak, kendi istekleri ile hazırlık sınıfına katılmak isteyen öğrenciler de Düzey Belirleme Yöntemi çerçevesinde kendilerine uygun programlara yerleştirilirler.
Merkez’in önerisi ve Senato’nun onayı ile kesinleşen hazırlık sınıfı programları, seviyesi belirlenmiş yabancı dil derslerinden oluşur. Hazırlık Sınıfı programlarının içeriği, esas itibariyle, KültürÜniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı ’nda ölçülen bilgi ve becerileri öğreten ve pekiştiren biçimde oluşturulur. Haftalık ders saati, Merkez tarafından belirlenir.
Hazırlık Sınıfı’nda öğretim süresi iki yarıyıldır. Öğrenciler; derslere, laboratuvar ve uygulamalara devam etmek zorundadırlar. Devam zorunluluğu oranı, arasınav ve sınıfiçi çalışmalara katılmakla ilgili ölçütler ile gerekli görülen diğer ölçütler,İngilizce Sınavı ’na Girebilme Önkoşulu olarak Merkez tarafından kararlaştırılır ve Senato’nun onayına sunulur. Bu koşulu yerine getiremeyen öğrenciler, izleyen ilk İngilizce Sınavı’na giremezler. Bu önkoşul, her eğitim-öğretim yılı başında Merkez tarafından tüm öğrencilere duyurulur.
Öğrencilerin devam durumları, Merkez tarafından belirlenecek usule göre izlenir. Disiplin cezasıyla uzaklaştırma dahil, hangi gerekçeyle olursa olsun devam yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrenci başarısız sayılır.
Hazırlık Sınıfı’nda, yarıyıl içinde arasınavlar ve yıl sonu sınavı yapılır. Arasınavlar, öğrencinin yıl içindeki aşamalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan sınavlardır.
Kültür Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı, yılda en az üç kez yapılır. Sınavlar, Merkez tarafından belirlenen ve Senato tarafından onaylanan tarihlerde yapılır.
Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı’nın sonunda yapılan Kültür Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı’ nda başarılı olamayan öğrenciler ile Kültür Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı ’na Girebilme Önkoşulu’nu yerine getirmemiş olan öğrenciler, Kültür Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Kültür Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliği’nin hükümleri uyarınca yaz öğretimine devam edebilirler. Sözkonusu öğrencilerin durumları, bu yönerge uyarınca değerlendirilir.
Yılsonu veya yaz öğretimi değerlendirmelerinde başarısız olan öğrenciler, yabancı dil hazırlık sürecini bir yıl daha tekrar ederler. İkinci yıl sonunda da başarısız olan öğrencilerin, 2547 sayılı yasa uyarınca Yükseköğretim Kurulu tarafından istenilen programa yerleştirilme hakları saklıdır.
Kültür Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı başarılı olan öğrenciler ile yabancı dil destekli öğretim yapan fakülte ve meslek yüksekokullarının yeterlik alamamış olan öğrencileri, önlisans ve lisans programlarındaki normal ders yükünü alabilirler.
Örnek İngilizce Yeterlik Sınavı
Örnek İngilizce Yeterlik Yazma Sınavı
Örnek İngilizce Yeterlik Sınavı Dinleme Parçası
Örnek İngilizce Yeterlik Sınavı Cevap Anahtarı
Kültür Üniversitesi İngilizce Muafiyet Sınavı
Kültür Üniversitesi İngilizce Muafiyet Sınavı
Kültür Üniversitesi İngilizce Muafiyet Sınavı,Kültür Üniversitesi İngilizce yeterlik Sınavı, Kültür Üniversitesi hazırlık sınavı , Kültür Proficiency Sınavı
Kültür Üniversitesi Hazırlık Eğitimi:
Değerli Öğrenciler, İstanbul’un en büyük ‘Kent’ üniversitesi olan İstanbul Kültür Üniversitesi ’ne hoş geldiniz. Bu Bilgilendirme Notu 2010-2011 Akademik Yılı’nda yeni katıldığınız İstanbul Kültür Üniversitesi Yabancı Diller Merkezi ortamına uyumunuzu kolaylaştırmak, İngilizce Hazırlık Sınıfı’nda eğtim-öğretim, derslere devam oranı ve yıl sonundaki Kültür Üniversitesi İngilizce Muafiyet Sınavı ’na katılma koşulları konusunda sizleri aydınlatmak amacıyla hazırlanmıştır.
GENEL BİLGİLER:
Derse devam ve başarı değerlendirmesi:
Kültür Üniversitesi Hazırlık Sınıfı süresi Güz ve Bahar yarıyılları olmak üzere iki yarıyıldan oluşan toplam bir akademik yıldır. Derse devam ve ara sınavlarda elde edilen başarı her yarıyılda ayrı olarak hesaplanır ve değerlendirilir. Derse devam yükümlülüğü her dönem için %85’tir. Her derste yoklama alınır ve öğrencilerin devamsızlığı ders adedi bazında kaydedilir. Öğrencilerin güz yarıyılında bulundukları düzeyden bahar yarıyılında bir üst düzeye geçebilmeleri için öncelikle bulundukları düzeyin güz yarıyılındaki derse devam yükümlülüğünü yerine getirmiş olmaları, ikinci olarak ise güz yarıyılında alacakları dört adet ara sınav ortalamasının en az 60/100 (yüz üzerinden altmış) olması gerekir. Bu koşulların her ikisini de yerine getirmeyen öğrenciler güz yarıyılı sonunda bulundukları düzeyi bahar yarıyılı başında tekrar ederler. Bu durumun kendileri için zaman ve emek kaybı olacağı değerlendirilebilir. Bahar yarıyılı başında derse devam yükümlülüğünün hesabı ve ara sınav not ortalaması hesabı yeniden başlar. Güz döneminden düzey yükselterek devam eden öğrenciler yükseldikleri düzeyden yollarına devam ederler. Güz dönemi sonunda düzey yükseltememiş olan öğrenciler ise öncelikle aynı düzeyi bahar yarıyılı başında tekrar ederler, sonrasında bir üst düzeye geçiş yaparlar. Yıl Sonu(Kültür Üniversitesi Proficiency Sınavı) Kültür Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girmeye hak kazanabilmek için, öğrencilerin öncelikle bulundukları düzeyin bahar yarıyılındaki derse devam yükümlülüğünü yerine getirmiş olmaları, ikinci olarak ise bahar yarıyılında alacakları dört adet ara sınav ortalamasının en az 50/100 (yüz üzerinden elli) olması gerekir. Bu koşulların her ikisini de yerine getirmeyen öğrenciler Yıl Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na (Kültür Üniversitesi Proficiency Sınavı ) girmeye hak kazanamazlar.
Kültür Üniversitesi Hazırlık Sınıfı düzeyleri:
Avrupa Dil Gelişim Dosyası dil öğrenimi, öğretimi ve ölçme-değerlendirmesini üç ana bölüm kapsamında altı düzeye ayırır. Bu bölüm ve düzeyler aşağıda gösterildiği gibidir:
A Basic Speaker
A1 Breakthrough
A2 Waystage B Independent Speaker
B1 Threshold
B2 Vantage C Proficient Speaker
C1 Effective Operational Proficiency
C2 Mastery
Kültür Üniversitesi Hazırlık programımızda, yukarıda açıklanan düzeylerin gerektirdiği bilgi ve becerileri öğrencilerimize kazandırmak üzere hazırlanmış düzey bölümlemesi bulunur ve her düzeyde o düzey için özel hazırlanmış ders materyalleri kullanılarak eğitim-öğretim yapılır.
A1 Elementary
A2 Pre-Intermediate
B1 Intermediate
B2 Upper-Intermediate
C1 Advanced Level
C2 Proficiency
Düzeylerdeki eğitim-öğretimin ayrıntıları:
Kültür Üniversitesi Hazırlık Sınıfı Öğrencileri güz Yarıyılı başında öncelikle sahip oldukları İngilizce bilgi ve beceri düzeylerine göre –düşük düzeyden yükseğe doğru– A1, A2 ve B1 olarak sınıflara ayrılır. A1 ve A2 sınıfları haftada 28 ders, B1 sınıfları ise haftada 26 ders İngilizce öğrenim görürler.
A1 DÜZEYİNDEN İTİBAREN İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI:
Güz Yarıyılı başında A1 düzeyinden başlayan öğrenciler 8 haftalık öğrenimden sonda A2 düzeyine geçerler. A2 düzeyindeki 8 haftalık öğrenimden sonra ise Güz Yarıyılı biter. Güz Yarıyılı içerisinde %85 derse devam yükümlülüğünü yerine getirmiş ve dört ara sınav ortalaması en az 60 olan öğrenciler Bahar Yarıyılı başında B1 düzeyinden öğrenime başlarlar. B1 düzeyinde 8 haftalık öğrenimden sonra ise öğrenciler B2 düzeyine geçerler. Bir haftalık ara tatilinden sonra öğrenciler yine 8 hafta süreyle B2 düzeyinde öğrenim görürler. Bahar Yarıyılı sonunda B2 düzeyini tamamlamış olan öğrenciler Bahar Yarıyılı içinde %85 derse devam yükümlülüğünü yerine getirmişlerse ve Bahar Yarıyılı içerisinde yapılan dört ara sınav ortalamaları en az 50 ise Yıl Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girebilirler. Güz Yarıyılı sonunda derse devam ve ara sınav ortalaması koşulların her ikisini de yerine getirememiş olan öğrenciler Bahar Yarıyılı başında 4 hafta süreyle A2 düzeyini tekrar ederler, sonrasında B1 düzeyine başlarlar ve devamen B2 düzeyinin belli başlı bilgi ve becerilerini de alırlar. Bu gibi öğrenciler de eğer Bahar Yarıyılı içinde %85 derse derse devam yükümlülüğünü yerine getirmişler ve Bahar Yarıyılı içerisinde yapılan dört ara sınav ortalamaları en az 50 ise Yıl Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girebilirler.
A2 DÜZEYİNDEN İTİBAREN İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI:
Kültür Üniversitesi Hazırlık sınıfı güz Yarıyılı başında A2 düzeyinden başlayan öğrenciler 8 haftalık öğrenimden sonra B1 düzeyine geçerler. B1 düzeyindeki 8 haftalık öğrenimden sonra ise Güz Yarıyılı biter. Güz Yarıyılı içerisinde %85 derse devam yükümlülüğünü yerine getirmiş ve dört ara sınav ortalaması en az 60 olan öğrenciler Bahar Yarıyılı başında B2 düzeyinden öğrenime başlarlar. B2 düzeyinde 8 haftalık öğrenimden sonra ise öğrenciler C1 düzeyine geçerler. Bir haftalık ara tatilinden sonra öğrenciler yine 8 hafta süreyle C1 düzeyinde öğrenim görürler. Bahar Yarıyılı sonunda C1 düzeyini tamamlamış olan öğrenciler Bahar Yarıyılı içinde %85 derse derse devam yükümlülüğünü yerine getirmişlerse ve Bahar Yarıyılı içerisinde yapılan dört ara sınav ortalamaları en az 50 ise Yıl Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girebilirler. Güz Yarıyılı sonunda derse devam ve ara sınav ortalaması koşulların her ikisini de yerine getirememiş olan öğrenciler Bahar Yarıyılı başında 4 hafta süreyle B1 düzeyini tekrar ederler ve sonrasında B2 düzeyine başlarlar. B2 düzeyini yıl sonuna kadar tamamlayan bu öğrenciler de eğer Bahar Yarıyılı içinde %85 derse derse devam yükümlülüğünü yerine getirmişler ve Bahar Yarıyılı içerisinde yapılan dört ara sınav ortalamaları en az 50 ise Yıl Sonu İngilizce Muafiyet Sınavı’na girebilirler.
B1 DÜZEYİNDEN İTİBAREN İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI:
Güz Yarıyılı başında B1 düzeyinden başlayan öğrenciler 8 haftalık öğrenimden sonda B2 düzeyine geçerler. B2 düzeyindeki 8 haftalık öğrenimden sonra ise Güz Yarıyılı biter. Güz Yarıyılı içerisinde %85 derse devam yükümlülüğünü yerine getirmiş ve dört ara sınav ortalaması en az 70 olan öğrenciler Güz Yarıyılı Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girmeye hak kazanırlar. Güz Yarıyılı Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na giren ve yeterli puanı alan öğrenciler takip eden yarıyıldan itibaren bölümlerine geçerek lisans eğitimine başlayabilirler. Güz Yarıyılı Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girerek başarısız olan öğrenciler ile Güz Yarıyılı içerisinde %85 derse devam yükümlülüğünü yerine getirmiş ve dört ara sınav ortalaması en az 60 olan diğer öğrenciler Bahar Yarıyılı başında C1 düzeyinden öğrenime başlarlar. C1 düzeyinde 8 haftalık öğrenimden sonra ise öğrenciler C2 düzeyine geçerler. Bir haftalık ara tatilinden sonra öğrenciler yine 8 hafta süreyle C2 düzeyinde öğrenim görürler. Bahar Yarıyılı sonunda C2 düzeyini tamamlamış olan öğrenciler Bahar Yarıyılı içinde %85 derse derse devam yükümlülüğünü yerine getirmişler ve Bahar Yarıyılı içerisinde yapılan dört ara sınav ortalamaları en az 50 ise Yıl Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girebilirler. Güz Yarıyılı sonunda derse devam ve ara sınav ortalaması koşullarından her ikisini de yerine getirememiş olan öğrenciler Bahar Yarıyılı başında B2 düzeyini tekrar ederler ve sonrasında C1 düzeyine başlarlar. C1 düzeyini yıl sonuna kadar tamamlayan bu öğrenciler de eğer Bahar Yarıyılı içinde %85 derse derse devam yükümlülüğünü yerine getirmişlerse ve Bahar Yarıyılı içerisinde yapılan dört ara sınav ortalamaları en az 50 ise Yıl Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girebilirler.
Yıl Sonu İngilizce Yeterlik Sınavı, Kültür Proficiency Sınavı
Derse devam ve not ortalaması yükümlülüklerini yerine getiren tüm öğrenciler için eğitim-öğretim yılı sonunda İngilizce Yeterlik Sınavı yapılır. Güz yarıyılı veya eğitim-öğretim yılı sonunda yapılan İngilizce Yeterlik Sınavı ’nda başarılı olan öğrenciler, takip eden yarıyıldan itibaren girmeye hak kazandıkları yabancı dille verilen lisans programlarına devam edebilirler. Kültür Üniversietsi Hazırlık Sınıfı’nın ikinci yarıyılı sonunda başarısız olan öğrenciler, Kültür Hazırlık Sınıfı Yaz Öğretimi Programı’na isterlerse katılabilir ve yeni bir sınav hakkı elde edebilirler. Yıl sonu ve Yaz Öğretimi sonundaki İngilizce Yeterlik Sınavı başarılı olamayan öğrenciler ise, Eylül 2011’da yapılacak olan İngilizce Yeterlik Sınavı ’na katılabilirler. Kültür Üniversitesi Hazırlık Sınıfı’nın ikinci yarıyılı sonunda başarılı olamayan öğrenciler, ilave bir veya iki yarıyıl daha Kültür Üniversitesi hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek, yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olduğu takdirde, yabancı dille öğretim yapılan öğrencisi olduğu lisans programlarına devam edebilirler. Öğrenci, Kültür Üniversitesi Hazırlık Sınıfı’na devam etmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamaması halinde, talebi üzerine, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, başka bir üniversitede ya da kaydının bulunduğu üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde, yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun için, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.
İngilizce Hazırlık Programı’ndaki diğer ayrıntılar:
1. İngilizce Hazırlık Sınıfı’nda derslere en az %85 oranında devam etmek zorunludur. Bu koşulu yerine getirmeyen öğrenciler yarıyıl sonu ve öğretim yılı sonundaki İngilizce Yeterlik Sınavı’na girme hakkını elde edemezler.
2010-2011 öğretim yılında, B1 sınıfından başlayan öğrencilerin güz yarıyılı sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girebilme önkoşulunu yerine getirmeleri için güz yarıyılı süresince en fazla 65 ders saati devamsızlığı aşmamaları ve güz yarıyılı içinde aldıkları dört ara sınav ortalamasının en az 70/100 (yüz üzerinden yetmiş) olması gerekmektedir.
Öğretim yılı sonu İngilizce Yeterlik Sınavı ’na girebilme önkoşulunu yerine getirmeleri için ise B1 sınıfından başlayan öğrencilerinin Bahar Yarıyılı süresince en fazla 65 ders saati devamsızlığı aşmamaları, A1 ve A2 sınıfından başlayan öğrencilerinin ise Bahar Yarıyılı içeriside en fazla 70 ders saati devamsızlığı aşmamaları, ve tüm öğrencilerin Bahar Yarıyılı içinde aldıkları dört ara sınav ortalamasının en az 50/100 (yüz üzerinden elli) olması gerekmektedir.
Nereden ve kimden alınmış olursa olsun, devam edilemeyen dersleri kapsayan hastalık, istirahat, kaza raporları, öğrenci klubü çalışması/etkinliği, gezi, vb. geçerli değildir ve devam edilmeyen ders saati sayısını eksiltmez.
Planlanan zamanda beklenen ilerlemeyi gösterebilmeleri için öğrencilerimizin derslere düzenli olarak devam etmelerini, devamsızlık saatlerini ise hastalık gibi olağanüstü durumlarda kullanmalarını öneririz.
2. Her yarıyılda dört adet yapılan ara sınavlara hastalık gibi mazeretleri nedeniyle giremeyen öğrenciler, mazeretlerinin bitiminden itibaren 3 iş günü içinde mazeretlerini belirten belge ile başvurmaları koşuluyla telafi/mazeret sınavına girebilirler.
İngilizce Yeterlik Sınavları için mazeret/telafi sınavı yoktur.
3. İngilizce Yeterlilik Sınavı’nda başarılı sayılmaları ve dolayısı ile İngilizce Hazırlık Sınıfı’nı geçmeleri için, 100 tam not üzerinden:
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin en az 70;
Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinin en az 60;
Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinin en az 60;
Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencilerinin en az 60;
İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencilerinin en az 60;
Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerinin en az 60;
İsteğe bağlı olarak İngilizce Hazırlık sınıfı okuyan başka bölüm/program öğrencilerinin en az 60 puan almaları gerekir.
İngilizce Yeterlik Sınavı bölümlerinin puan ağırlıkları aşağıdaki gibidir:
Dinleme (Listening ) Bölümü 20 puan,
Yapı ve Kelime Bilgisi (Structure and Vocabulary) Bölümünün 25 puan,
Okuma (Reading) Bölümü 25 puan,
Yazma (Essay Writing) Bölümü 20 puan,
Konuşma (Speaking) Bölümü 10 puan
Örnek İngilizce Yeterlik Sınavı Cevap Anahtarı
Örnek İngilizce Yeterlik Yazma Sınavı
Örnek İngilizce Yeterlik Sınavı
Örnek İngilizce Yeterlik Sınavı Dinleme Parçası
YUKARIDAKİ BİLGİLER KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ WEB SİTESİNDEN BİLGİ AMAÇLI OLARAK ALINMIŞTIR
KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SINAV ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYINIZ
www.ingilizcehazirlikatlama.com