İTÜ İngilizce Yeterlik Sınavı, öğrencilerin bölümlerindeki akademik çalışmaları için yeterli düzeyde İngilizce bilip bilmediklerini ölçmek amacıyla hazırlanır.

Sınav 2 aşamadan oluşur ve ikinci aşamaya yalnızca birinci aşamadan yeterli puanı (25/50) alan öğrenciler girebilir. Öğrencilerin sınavda başarılı sayılabilmesi için ikinci aşama puanlarının da en az 25/50 olması gerekmektedir. Sınavda lisans ve lisansüstü programlarına göre toplamda alınması gereken minimum puanlar için tıklayınız.

Birinci aşama: Dil Kullanımı & Okuma

İkinci aşama: Yazma & Dinleme

Birinci aşama:

Dil Kullanımı
Bu bölümün amacı, öğrencilerin genel ve akademik metinlerde sıkça kullanılan dil yapıları konusunda bilgisini ölçmektir. Bu bölüm Metin Tamamlama ve Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma başlıklı iki alt bölümden oluşur. Metin Tamamlama alt bölümünde öğrencilerin yaklaşık 400 sözcük uzunluğunda bir metni uygun dilbilgisi yapıları, sözcükler ve bağlaçlar ile tamamlamaları istenir. 10 çoktan seçmeli sorunun her biri 0,5 puan değerindedir. Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma alt bölümü her biri 1 puan değerinde olan 9 çoktan seçmeli sorudan oluşur. Her soruda öğrencilere bir cümle verilir ve bu cümleye anlam olarak en yakın olan seçeneği seçmeleri istenir. Dil Kullanımı bölümünün sınav içindeki toplam ağırlığı 14 puandır.

Okuma
Bu bölümde farklı uzunluklarda (500-900 sözcük) özgün/yarı-özgün 3 metin vardır. Sorulan sorular metindeki ana fikri bulma, metindeki detayları anlama ve metinden çıkarım yapma gibi becerilere yöneliktir. Bu bölüm 24 çoktan seçmeli sorudan oluşur. Her soru 1,5 puan değerinde olup bu bölümün sınav içindeki toplam ağırlığı 36 puandır.

İkinci aşama:

Yazma
Sınavın bu bölümü Kompozisyon ve Entegre Yazma başlıklı iki alt bölümden oluşur.

Kompozisyon alt bölümünde öğrenciler verilen 2 sorudan birini seçerek 250-350 kelimeden oluşan akademik bir kompozisyon* yazarlar. Öğrencilerden bir konunun nedenlerini ya da sonuçlarını açıklamaları ya da verilen bir argümana dair kişisel görüşlerini yazmaları istenir. Bu bölümün sınav içindeki ağırlığı 20 puandır.

Akademik bir kompozisyon; bir giriş paragrafı, iki gelişme paragrafı ve bir sonuç paragrafından oluşur. Bu bölümün değerlendirilmesinde, öğrencilerin dilbilgisi kuralları ve kelime bilgilerinin yanında, düşüncelerini örneklerle destekleyerek, anlamlı ve birbiriyle bağlantılı bir biçimde ifade etme becerileri de dikkate alınır.   

Entegre Yazma alt bölümünde öğrencilerden okuma ve dinleme metinlerinden edindikleri fikirleri sentezleyerek bir metin oluşturmaları beklenir. Bu bölümün sınav içindeki ağırlığı 10 puandır.

Bu bölümün değerlendirilmesinde, öğrencilerin dilbilgisi kuralları ve kelime bilgilerinin yanında, iki metin arasındaki ilişkiyi metinlerdeki ana fikirlere ve temel örneklere değinerek, anlamlı ve birbiriyle bağlantılı bir biçimde ifade etme becerileri de dikkate alınır.

Yazma bölümünün toplam ağırlığı 30 puandır.

Dinleme
Sınavın bu bölümünde öğrencilerden yaklaşık 10 dakika boyunca akademik bir metni dinleyip not almaları istenir. Bu bölümde öğrenciler, önce metni dinlerler, sonra metin ile ilgili soruları görürler. Metni dinlerken aldıkları notları kullanarak sınav sorularını cevaplandırırlar. Bu bölüm 10 çoktan seçmeli sorudan oluşur. Her soru 2 puan değerinde olup bu bölümün sınav içindeki toplam ağırlığı 20 puandır.

Sınavın içerik, süre ve puan dağılımı tabloda sunulmuştur:

İTÜ İngilizce Yeterlik Sınavı 1. Aşama (120 dakika)

Sınav İçeriği Soru Sayısı Soru Puanı Toplam Puan
Dil Kullanımı

– Metin Tamamlama

– Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma

10

9

0,5

1

14
Okuma 24 1,5 36


İTÜ İngilizce Yeterlik Sınavı 2. Aşama (135 dakika)

Sınav İçeriği Soru Sayısı Soru Puanı Toplam Puan
Yazma

– Akademik Kompozisyon

– Entegre Yazma

1

1

20

10

30
Dinleme 10 2 20

Sınav Örneği ve Çıkmış Sorular

Sınav örneği ve analizi için tıklayınız. Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma, Okuma, Akademik Kompozisyon ve Dinleme bölümlerini içeren eski sınav örneklerine erişmek için tıklayınız.

Restatement soruları, sınavın %15’ini oluşturur ve İngilizce bilgisini cümle bazında ölçer. Verilen cümleye anlamca en yakın cümlenin seçilmesi istenir. Bu bölümde, her soru bir puan değerindedir.
Reading comprehension soruları, sınavın %45’ini oluşturur ve öğrencilerin okuma-anlama becerilerini ölçer. Çoğunluğu bilimsel olmak üzere, 3–5 metinden oluşur. Bu metinleri, 7–10 çoktan seçmeli anlama sorusu takip eder. Bu sorular arasında, bağlamdan kelime anlamı takip etme ve bağlamsal göndermeleri bulma (referans) tipi sorular da vardır. Bu bölümde, her soru bir buçuk puan değerindedir.
Listening comprehension soruları, sınavın %20’sini oluşturur ve öğrencilerin dinlediğini anlama becerilerini ölçer. Öğrenciler (soruları görmeden önce) bir ders metnini iki kez dinler ve notlar alırlar; dersi BİR kez dinledikten sonra notlarını kullanarak 10 çoktan seçmeli soruyu cevaplarlar. Bu bölümde, her soru iki puan değerindedir.
Essay writing bölümü, sınav puan ağırlığının %20’sini oluşturur. Bu bölümde, öğrencilerden, I) Karşılaştırma, II) Sebep ya da III) Sonuç tipinde 250–350 kelimelik bir kompozisyon yazmaları beklenmektedir. Öğrencilere toplam üç konu verilir ve bir tanesini seçmeleri istenir.
Essay writing bölümü, sınav, İTÜ Proficiency, puan ağırlığının %20’sini oluşturur. Bu bölümde, öğrencilerden, I) Karşılaştırma, II) Sebep ya da III) Sonuç tipinde 250–350 kelimelik bir kompozisyon yazmaları beklenmektedir. Öğrencilere toplam üç konu verilir ve bir tanesini seçmeleri istenir.

 

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEÇERLİ İNGİLİZCE SINAVLAR VE MİNİMUM PUANLARI

TOEFL IBT ve PTE Sınavları İle İlgili Açıklama

* Üniversite Senatosu’nun 27.07.2022 günlü ve 808 sayılı kararı gereğince, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren TOEFL İBT Special Home Edition sınavı kabul edilmeyecektir.

** 06.07.2023 günlü ve 838 sayılı Üniversite Senatosu kararı gereğince 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılından itibaren, TOEFL IBT ve PTE Academic sınav sonuçlarının devlet üniversitelerinde bulunan sınav merkezlerinden alınmış olması gerekmektedir. Bu dönemden önce üniversiteye kabul almış ve kesin kayıt yaptırmış öğrencilerin 2 yıl geçerlilik süresi dolmamış olan belgeleri kabul edilecektir.

İTÜ PTE sınavı özel ders

1. Lisans Programları için Geçerli İngilizce Sınavlar ve Minimum Puanları

Sınav Geçerlilik Süresi ING 100 – 112A – 201A ING 112A – 201A
İTÜ YDY Yeterlilik 2 Yıl 60 – 74 / 100 75 – 100 / 100
*TOEFL iBT 2 Yıl 72 – 90 / 120 91 – 120 / 120
**PTE Akademik 2 Yıl 55 – 74 / 90 75 – 90 / 90

2. Lisansüstü Programları için Geçerli İngilizce Sınavlar ve Minimum Puanları

Sınav Geçerlilik Süresi Tezsiz Yüksek Lisans ( 2. Öğretim ) Yüksek Lisans (Tezli / 1.öğretim (Tezsiz)) Doktora
İTÜ Yeterlilik 2 Yıl 55 / 100 65 / 100
*TOEFL iBT 2 Yıl 66 / 120 78 / 120 78 / 120
**PTE Akademik 2 Yıl 50 / 90 62 / 90 62 / 90
YDS /e-YDS / YÖKDİL / e-YÖKDİL 5 Yıl 55 / 100 65 / 100 65 / 100

3. Uluslararası Ortak Lisans Programları (UOLP) için Geçerli İngilizce Sınavlar ve Minimum Puanları

Program *TOEFL iBT **PTE Akademik İTÜ Yeterlilik Sınavı Geçerlilik ÖZEL KOŞULLAR
SUNY New Paltz
İşletme
74 2 Yıl Şartlı başlama yoktur.
SUNY Fashion Institute of Technology
Tekstil Geliştirme ve Pazarlama
Moda Tasarımı
80 53 2 Yıl Şartlı başlama yoktur.
SUNY Maritime College
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği
79 2 Yıl Şartlı Başlama: TOEFL iBT 72
SUNY Maritime College Eng. 90 F Introduction to College Writing dersini alarak C veya üstü not alan öğrenciler İngilizce yeterlik koşulunu yerine getirmiş sayılacaklardır.
SUNY Binghamton
Bilişim Sistemleri Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
83 2 Yıl Şartlı başlama yoktur.
SUNY Buffalo
İnşaat Mühendisliği
79 55 2 Yıl Şartlı başlama yoktur.
PTE Akademik sınavından öğrencilerin toplamda 55 ve ana alt bölümlerden (iletişim becerileri) en az 50 puan almaları gerekmektedir.
Montana State University
Biyomühendislik
71 48 2 Yıl Şartlı başlama yoktur.
New Jersey Institute of Technology
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
79 2 Yıl Şartlı başlama yoktur.
Strathclyde University, UK
Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği
79 55 2 Yıl Şartlı başlama yoktur.
PTE Akademik sınavından öğrencilerin toplamda 55 ve ana alt bölümlerden (iletişim becerileri) en az 50 puan almaları gerekmektedir.
Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi
İnşaat Mühendisliği
65 60 2 Yıl Şartlı başlama yoktur.
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Programları
Makina Mühendisliği
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
Mimarlık
Ekonomi
79 65 2 Yıl Şartlı başlama yoktur.

 

 

İTÜ hazırlık atlama ve PTE sınavı özel ders 0532 343 65 00